Aktualizace článku: červen 2012

Jak objednat ze zahraničí?

Je to snadné, pokud umíte aspoň trochu anglicky a na daných stránkách se vyznáte. Samozřejmě doba doručení může trvat až několik týdnů... zvláště když si objednáváte z druhého konce světa.

Jak poznám, že je obchod spolehlivý?

Zadejte si jméno či adresu obchodu zde do vyhledávání a pročtěte si informace, co vám vyskočí (vyhledávání probíhá v největší lolita komunitě, takže výsledky jsou osobní zkušenosti lolitek z celého světa). Zvláště, pokud je to obchod levný, mějte se na pozoru - třeba takový Milanoo používá kradené fotky a věci, co vám dojdou, jsou pak jak hadra na podlahu... takže vždy si předem zjistěte, co je ten obchod zač.

Jak zaplatit?

Nejbezpečnější, nejlevnější, nejjednodušší, nejrozšířenější a nejlepší metoda platby je platit přes PayPal. Samozřejmě, jsou i jiné metody platby, ale ty bych nedoporučovala a navíc většina zahraničních obchodů je ani nepřijímá. (Jiné metody platby: poslat peníze předem v obálce - to je celkem riskantní; Převod z banky do zahraničí - jen za poplatky bance dáte 600,- Kč (PayPal je zadarmo); Platit kartou - musíte prodejci ukázat veškeré data a kódy ke kartě)

Vedení účtu na PayPal je zadarmo a jediné, co k tomu potřebujete, je mít kreditní nebo debitní kartu (tu jak přes ni vybíráte z bankomatu) a umět aspoň trochu anglicky, abyste se na stránkách PayPalu vyznali.

Návod na to, jak si zařídit PayPal: http://webnews.terc.cz/ps/article.php?arid=171

Poštovné a druh odeslání.

Je několik druhů poštovného, a liší se v ceně, rychlosti a informacích. Třeba takový economy je nejlevnější, ale zase může trvat i půl roku, než balíček dorazí, a nemůžete jej nijak sledovat. Air Mail bývá nejobvyklejší, a trvá většinou do 3 týdnů. EMS je velmi drahé, ale super rychlé (někdy je balík v ČR už na druhý den od odeslání!). Také můžete využít kurýrní služby (např. DHL), která je taktéž velmi rychlá, ale pozor, je drahá a má drahé poplatky ohledně cla.

Levné obchody na eBayi posílají většinou přes Air Mail, a značkové Lolita obchody většinou přes EMS. (Někdy si můžete druh poštovného zvolit sami, ale mnohdy drahé obchody odmítají posílat levnějšími variantami.) Po odeslání vám většinou obchod pošle "tracking number" - podací číslo balíku, díky kterému můžete balík sledovat na Internetu zde: www.track-trace.com

Clo a DPH

Předem prodejci zaplatíte cenu věci a poštovné. Ale to většinou není konečná cena, co budete platit! Jakmile balík dorazí do ČR, vždy projde celním řízením, které rozhodne, zda budete připlácet ještě další peníze na clo a DPH. Také, i když si balík necháte poslat super rychlým EMS a on bude v ČR už za dva dny, může klidně ještě pár týdnů ležet na celnici, než ho odbaví...

Jak vysoké bude clo a DPH?
To záleží na mnoha faktorech...
  1. Země původu balíku - Pokud byl balík odeslán ze zemí evropského společenství, neplatíte clo ani DPH žádné, nebudete doplácet už ani korunu. Bohužel ale, většina Lolita obchodů je z Číny nebo Japonska, takže na ně se toto nevztahuje.
  2. Pokud je hodnota balíku do 22 EUR, nebudete doplácet žádné clo ani DPH. Pokud si věc posíláte přes Air Mail, tak se do této ceny počítá pouze cena věcí uvnitř. Pokud si věc posíláte přes EMS nebo kurýrní službu (DHL), počítá se do toho i poštovné.
  3. Pokud je hodnota balíku od 22 EUR do 150 EUR, budete platit DPH 21%, ale žádné clo. Air Mail - DPH se počítá pouze z ceny věcí, EMS/DHL - DPH se počítá i z poštovného.
  4. Pokud je hodnota balíku nad 150 EUR, budete platit DPH 20% a clo, které se počítá dle celních tabulek (záleží na druhu zboží, z jakého je materiálu atd. U oblečení to většinou bývá 5%)
  5. Pokud je balík přes Air Mail/EMS, a platíte clo nebo DPH, budete ještě doplácet 180,- Kč Česká Poště za služby deklaranta.

Některé obchody vám na balík napíšou nižší hodnotu, než doopravdy má, aby vám prošel bez DPH, a nebo aby aspoň DPH nebylo tak vysoké. Dělají to tak většinou levnější obchody - čínské, eBayové... značkové obchody jako Baby nebo Metamorphose však tohle neudělají ani na požádání.

V případě, že na balíku bude napsaná nízká hodnota, a celnici se to nebude zdát reálné, mohou vás poprosit o dodání faktury k zaplacení (např. výpis z PayPalu).

Co dělat, když věc nedojde, nebo dojde jiná/poškozená/nekvalitní?

Jako první, kontaktovat obchod, od kterého jste si kupovali. Pokud je to obchod solidní (což značkové Lolita obchody většinou jsou), rychle problém vyřeší (pošle věc novou nebo vrátí peníze).

Pokud jste si však objednávali z nějakého trochu pochybného levného ebayového obchodu, ne vždy prodejce solidní je. Pokud jste platili přes PayPal, můžete otevřít "paypal dispute" (do 40ti dnů od zaplacení) a tím donutit prodejce k tomu, aby se k věci vyjádřil a jednal. Pokud vás bude ignorovat, můžete změnit "dispute" na "claim" a vloží se do toho lidé z PayPalu, kteří zjistí kdo má pravdu a případně vám peníze vrátí.

Pokud Vám věc nesedí nebo dojde jiná barva (ale jinak je vše v pořádku), spíše doporučuji danou věc prodat v ČR. Reklamace je sice možná, ale musíte zboží zaslat zpět do zahraničí (poštovné platíte sami a je to drahé) a nikdo vám nevrátí celní poplatky, které jste za věc platili.

Příbuzné články

 
Porcelain Doll - česká Lolita značka